peamenüü

               

 

 


MAAILMAKARIKAETAPP RÜHMVÕIMLEMISES
MISS VALENTINE 2005

20.-21.veebr.
     Tartus - Teatris Vanemuine

 

2005 aastal toimub Tartus läbi aegade esimene maailmakarikaetapp rühmvõimlemises.
Aastaid on tehtud tööd selle nimel, et võistlused viia maailmakarikasarja.

10 aastat on võistlusi korraldatud Tartu Ülikooli Spordihoones. Tänaseks on vaja astuda samm edasi ja tõsta veelgi ürituse kvaliteeti. Ürituse läbiviimiseks on valitud teatrilava Vanemuise Teatris.

2005. aastal on plaanis pakkuda publikule veelgi suuremat kultuurilist elamust ja kõrget sportlikku taset.

Traditsiooniline võistlus Miss Valentine leiab aset  juba 11-t korda ja on leidnud oma koha Eesti kultuurielus. Nüüdseks on võistlusest saanud rahvusvaheline tiitlivõistlus.

1995 aastal alguse saanud võistlused kutsus ellu iluvõimlemise maailmameister Janika Mölder põhjusel, et Tartus ja ühtlasi ka Eestis ei toimunud ühtegi märkimisväärset võimlemisüritust, mis reklaamiks meie maad  ja meie pikkade traditsioonidega võimlemist.
Tänaseks on Miss Valentinest saanud võistlused, mis on tuntud kogu maailmas.

Võistlused on seotud Valentini päevaga, sest see annab üritusele atraktiivsust ja igaaastane võistlus on „kindlalt paigal“ – Valentini päeva läheduses. Võistluste põhieesmärk on propageerida sporti ja võimlemist läbi sõpruse ja headuse.

Ürituse algaastatel osales 2-3 naaberriiki ja tase oli küllaltki nõrk. Aasta aastalt kasvas osalejate arv ja tõusis publiku huvi.

Osalejariikide arv on mitmekordistunud. Korraldajate põhiülesanne on hoida võistlusi kõrgetasemelisena, et Eesti publik saaks näha võimlemise maailmaparemikku.
Läbi aastate on võistlustel  osalenud sellised kuulsad võimlejad nagu: mitmekordsed  maailma- ja euroopameistrid ning olümpiamedalistid Natalja Lipkovskaja, Zarina Gizikova Venemaalt,Anna Bessonova  Ukrainast,Venemaa 2000 ja 2004 aasta olümpiakulla võitnud naiskond, paljud teised euroopa- ja maailmameistrid.
Võistluste korraldamisel on peaettevõtjaks Võimlemisklubi Janika. Kiiduväärt koostöö on aastaid toimunud Eesti Võimlemisliidu, Tartu Linna, Tartu Ülikooli ja Tartu Ülikooli Akadeemilise Spordiklubiga.

Paljud eraettevõtted on ürituse korraldamisel oma õla alla pannud.
Iga aastased abilised on Tartu Kultuurkapital, Eesti Kultuurkapital ja Kultuuriministeerium.

Võistluste lõpus toimub võimlejate gala esinemine. Galakontserdist on kujunenud traditsiooniline Eesti ja maailma staaride „paraad“. 2005 aastal on peaesinejaks kutsutud iluvõimlemise Ateena olümpiakuld – Alina Kabajeva Venemaalt.

Ürituse ettevalmistusega alustati 2004 aasta maikuus.
Koostati võistluste juhend ja programm, mis saadeti  laiali maailma  võimlemisriikidele. Edasine tegevus koosnes võistluskava koostamisest ja korraldava personali ülesannete planeerimisest. Tutvuti Saksamaal korraldatud rahvusvahelise turniiri korraldusega, mis toimus samuti teatrilaval. 2004. aasta novembrikuus kogunesid eri toimkondade esindajad. Toimub võistluste läbiviimiseks  korraldatav koolitus. Toimkondade esindajad ja liikmed on vabatahtlikud,  enamuses Võimlemisklubi Janika lapsevanemad, treenerid  ja võimlejad.

2005.a. võistlustele on oodata osavõtjaid 10-st riigist.
Miss Valentine 2005 aasta üritust kajastatakse televisioonis, raadios ja ajakirjanduses.
Võistluste põhieesmärgiks on  näidata publikule kõrgetasemelist  võimlemist  ja võimaldada Eesti võimlejatel osaleda tugevas konkurentsis. Samuti propageerida võimlemist kui traditsioonidega spordiala.

2005 aasta maailmakarikaetapil osalevad Eestist Tartu Võimlemisklubi Janika rühmvõimlemise eliitrühm, kes saavutas 2003 aasta rühmvõimlemise maailmameistrivõistlustel 3. koha ja 2004 aasta maailmameistrivõistlustel 6. koha, Tallinna Võimlemisklubi Piruett eliitrühm, kes kuulub samuti maailma paremikku.